Van de ontwerptekening wordt een werktekening op ware grootte gemaakt. Hierop snij ik het glas op maat. Indien het een complex ontwerp is, maak ik vervolgens een carton. Een ‘carton’ is de vakterm voor mal. Dit houdt in dat ik de werktekening overneem op karton en het glas hierlangs snij. Zo is het mogelijk om complexe vormen secuur te snijden. Is de vorm toch nog niet helemaal goed, kan er ook nog een knabbeltang aan te pas komen om de exacte vorm te krijgen.
Als alle stukjes zijn gesneden, kan het zetten beginnen. Er zijn verschillende loodbreedtes waarin het glas kan worden gezet. In het ontwerp wordt al bepaald welke loodbreedte wordt gebruikt, omdat de dikte van de loodlijnen een verschillende uitstraling geeft. De loodbreedte varieert van heel smal (4mm) tot heel breed (20mm). De meest gangbare breedte is 8mm.
Als het raam is gezet worden de loodverbindingen gesoldeerd. Hierna wordt het raam gekit, zodat het niet rammelt en tocht. Na het kitten wordt het raam eventueel gepatineerd (zwart maken van het lood) en schoongemaakt met beukenzaagsel of speciale reinigingsdoeken. Het raam is nu klaar om naar de klant te gaan of om in dubbelglas te worden gezet.
Glas en lood in dubbelglas
Het is mogelijk een glas-in-loodraam in dubbelglas te plaatsen. Dit heeft wel nadelen.
- Het glas waar het glas-in-loodraam tussen zit neemt voor een groot deel de sprankeling van het licht weg, waardoor het glas in lood er vlak uitziet.
Het lood wordt niet natuurlijk grijs door oxidatie en is het niet gepatineerd dan blijft het altijd glimmen en hinderlijk schitteren. - In het dubbelglas zit altijd druk; het glas-in-loodraam kan hierdoor barsten. Als dit gebeurd blijft u of tegen een barst aan kijken of u moet het gehele dubbelglasraam vervangen.
Voorzetraam
Er zijn twee mogelijkheden:
- Het glas-in-loodraam wordt in de sponning geplaatst, waarbij aan de buitenzijde een voorzetraam wordt aangebracht.
- Het glas-in-loodraam wordt als voorzetraam geplaatst voor het dubbelglas.
U heeft in beide gevallen dan wel de mooie sprankeling en levendigheid van het glas-in-loodraam, waardoor het geheel tot zijn recht komt.
Hoe wordt de prijs bepaald?
De prijs wordt bepaald door het aantal uren dat er aan een raam wordt gewerkt, het soort glas dat wordt gebruikt en de grootte van het raam. Een simpel bovenlichtje kost minder tijd dan een ontwerp met verschillende vormen en lijnen. En het mooie mondgeblazen glas is kostbaarder dan getrokken glas.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over glas-in-loodramen? Neem dan contact met mij op. Graag maak ik een afspraak met u. Ook voor een vrijblijvende offerte.