Het lood van een glas-in-loodraam hoort stevig en strak te zijn. Na ongeveer 70 jaar is het op. Het lood is dan slap geworden en vertoont barstjes en scheurtjes. Hierdoor gaat het glas-in-loodraam vaak wat bol staan. Dan is het tijd voor restauratie. Dit gaat als volgt. Eerst wordt er een afdruk van het paneel gemaakt. Hierbij wordt aangetekend hoe het loodprofiel loopt, zodat het later exact hetzelfde in elkaar kan worden gezet. Het paneel wordt vervolgens geheel van de oude loodprofielen ontdaan. Daarna worden de glasdelen stuk voor stuk schoongemaakt en oude verf- en kitresten verwijderd. De schoongemaakte stukken worden neergelegd volgens het originele patroon en van daaruit weer met nieuw lood in elkaar gezet. Het raam wordt gekit en het lood eventueel gepatineerd (zwart gemaakt).
Een reparatie kan nodig zijn als er een ruitje kapot is. Afhankelijk van waar het raam zit, in welke staat het verkeert en wat er kapot is kan het soms ter plaatse worden gerepareerd. Als dit niet mogelijk is dan wordt het raam uitgenomen en in het atelier gerepareerd. Kapotte ruitjes worden vervangen door glas dat qua kleur en structuur zoveel mogelijk overeenkomt.
Het kan ook zijn dat het kapotte glas een (deel van een) brandschildering bevat. Ook dit kan door mij worden gerestaureerd. Hetzij door verlijmen of door de ontbrekende delen opnieuw te brandschilderen.
Verlijmen
Bij het verlijmen van een kapot ruitje wordt speciale tweecomponentenlijm gebruikt. Dit is een secuur werkje omdat de glasdelen tegen elkaar aan moeten liggen en je met een injectienaald de lijm aanbrengt, waarna het goed moet drogen. Eventuele restlijm moet voorzichtig worden weggehaald, daarna kan het in het paneel worden gezet.
Het verlijmen wordt voornamelijk gedaan bij bijzondere brandschilderingen.
Meer informatie
Wilt u meer informatie of heeft u vragen over een restauratie neem dan contact met mij op. Graag maak ik een afspraak met u. Ook voor een vrijblijvende offerte.